Skip to main content

Welke schoenmaat heeft mijn baby?

| Ilse Swart |

Weet je ook niet precies welke maat schoentjes je moet kopen voor je baby? Lees hier hoe je de juiste maat berekent!

Spannend zeg! Je kindje zet heel voorzichtig zijn eerste stapjes. Dan weet je dat het tijd is om schoentjes te kopen voor je kleintje. Maar hoe weet je nu welke baby schoenmaat je kindje heeft? En waar moet je op letten wanneer je voor het eerst schoentjes koopt? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Babyschoentjes of dikke sokjes?

Wanneer je kindje echt net begint te lopen, is het goed om hem of haar zo lang mogelijk op blote voetjes te laten lopen. Dat is namelijk goed voor de ontwikkeling van de voetjes. Nu kan dat in Nederland maar een paar maanden per jaar, dus is het raadzaam om dikke sokjes bij je kindje aan te doen voor de warmte. In ieder geval niet te zware ‘echte’ schoenen. Pas vanaf het eerste jaar gaat je kindje namelijk op ‘echte’ schoenen lopen.

Koop de juiste baby schoenmaat

De maat van de babyschoen is heel erg belangrijk. Te kleine schoenen belemmeren namelijk de groei van de voetjes. Aan de andere kant geven te grote schoenen juist weer geen steun aan de voetjes. Het is dus goed om de voetjes van je baby eerst op te meten voordat je schoentjes gaat kopen.

Schoenmaat berekenen van je baby

De schoenmaat van je baby op de juiste manier berekenen, begint met het opmeten van de voetjes. Dat doe je in een aantal stappen:

  • Pak een vel papier en een potlood
  • Zet de blote voetjes van je kindje op het vel papier en teken de omtrek met het potlood
  • Meet van beide voetjes de afstand van de grote teen tot en met de hiel

Om nu de schoenmaat te bepalen, pak je de lengte van de grootste voet en daar tel je 0,5 tot 1 centimeter bij op. Dat is de grootte van de babyschoentjes die je baby nodig heeft. In de maattabel zie je dan in één oogopslag welke schoenmaat je baby heeft.

Let op! De baby schoenmaat kan per merk verschillen. Kijk daarom eerst welk merk babyschoentjes je wilt kopen en dan welke maat je baby nodig heeft. In onze maattabel hebben we de baby schoenmaten per merk voor je gesorteerd.

Baby schoenmaat per leeftijd

Wil je babyschoentjes als cadeautje geven, maar je weet niet welke maat het kindje heeft? Elk kindje is uiteraard anders, al is er wel ongeveer een verdeling te maken per leeftijd. Als je twijfelt tussen twee maten, koop dan altijd de grootste maat. Past de baby er nu nog niet in, dan wellicht wel over een paar maanden.

Regelmatig meten is weten!

Je kindje groeit elke dag. Controleer daarom regelmatig of de schoentjes niet te klein worden. Rode plekken op de voeten kunnen een teken zijn dat de schoenen te klein zijn. Meet de voetjes dan ook eens in de paar maanden op en bereken opnieuw de schoenmaat van je baby. Twijfel je? Laat dan de voetjes opmeten in de schoenenwinkel met een professioneel meetapparaat. Dan weet je in ieder geval zeker dat je de juiste schoenmaat koopt voor je baby!