Blog posts
Hoe leer je een kind veters strikken?
Het veterstrikdiploma, hoe zorg je ervoor dat je kind het veters strikken snel onder de knie krijgt?
Veters strikken lijkt zo makkelijk, maar voor je kindje is het een hele mijlpaal. Neem dan ook de tijd om dit rustig te leren en samen te oefenen. Met deze handige tips helpen we je alvast op weg!
Weet je nog hoe trots je was toen je je veterstrikdiploma had gehaald? Toen was je pas echt een grote meid of jongen! Zelf je veters strikken is ook echt weer een stap naar zelfstandigheid. Het lijkt zo simpel maar voor een kind is het een hele mijlpaal. Hoe leer je je kindje om zelf zijn veters te strikken? We geven je hier een paar handige tips!
Veters strikken en fijne motoriek
Voordat je gaat beginnen met de lessen ‘veters strikken’, is het goed om te kijken of je kind er al aan toe is. Kijk naar hoe de fijne motoriek is. Kan hij zelf bijvoorbeeld makkelijk kraaltjes rijgen, knippen, figuurtjes tekenen en zelf zijn tanden poetsen? Dan is de fijne motoriek goed genoeg ontwikkeld om te beginnen met het leren veters strikken. Vaak leren kinderen ook op school in groep 2 of 3 hoe ze de veters moeten strikken, maar het kan geen kwaad om er thuis ook aandacht aan te besteden. En onthoud dat ieder kind verschillend is. De ene is met 3 jaar al een strikexpert, terwijl de ander met 8 jaar nog moeite heeft. Neem de tijd, heb geduld en dan komt het uiteindelijk allemaal goed!
Tips om veters te leren strikken
Even wat praktische tips vóór je met je kindje aan de slag gaat. Ga oefenen met je eigen schoenen. Een kinderschoen kan nog net te klein zijn wanneer je voor het eerst je veters gaat strikken. Met twee gekleurde veters ziet je kind goed het verschil tussen de verschillende stappen. Zit tijdens het oefenen op de grond, zodat je kind het juiste perspectief heeft. En ga zelf achter hem zitten, anders doe je het strikken in spiegelbeeld voor. Nu ben je klaar om samen de veters te strikken. Rustig, stap voor stap en herhaal net zo vaak als nodig is. Verwacht niet dat ze het gelijk in één keer weten. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
Zo strik je je veters
Veters strikken is bij ons zo’n automatisme dat je er niet meer bij stil staat hoe je dat nu eigenlijk doet. Je pakt in elke hand een veter, leg de veters over elkaar heen en haal één van de veters onder de andere door. Trek de veters nu goed aan. Daarna maak je een lus met de rechterveter, sla je de linkerveter om de rechter heen en trek je die onder de lus door. Pak beide lussen vast om nog een keer goed aan te trekken en je hebt een perfecte gestrikte schoen!
Veterstrik versje
Wat kan helpen om je kindje zijn veters te leren strikken, is om er een versje bij te vertellen als ezelsbruggetje. Dat versje kan bijvoorbeeld zo gaan:
Eerst de knoop:
Maak een kruis (net een tent), daar doorheen het losse end, en trek aan!
En dan de strik:
Maak een rondje (net een hoofdje), geef dat hoofd een warme das, stop de das in de jas, duw er nog een hoofdje bij en trek aan!
En, is het gelukt? Kan je kind helemaal zelf zijn veters strikken? Dan is het tijd voor de grote beloning: het veterstrikdiploma!
Babyslofjes voor de herfst, wat is de beste optie?
De herfst komt er bijna aan, welke babyslofjes kun je het beste kopen voor je baby of kind? Hier de beste babyslofjes voor herfst
Als moeder van een jonge baby wil je maar één ding, dat je baby veilig en zorgeloos kan opgroeien. Een goede groei is daar natuurlijk onderdeel van. Voor de voetjes van je baby betekent dat bewegingsvrijheid. Babyslofjes zijn dan ideaal. In deze blog vertellen we je waar je op moet letten als je babyslofjes koopt (voor de herfst).
Babyslofjes, onmisbaar voor een gezonde ontwikkeling van babyvoetjes
Voor een gezonde ontwikkeling van de voetjes van een baby is het dus belangrijk dat de voetjes voldoende bewegingsruimte hebben. Het kraakbeen in het babyvoetje moet namelijk nog ontwikkelen tot volwaardige botjes. Babyschoentjes kunnen deze ontwikkeling zelfs remmen.
Slofjes bieden flexibiliteit en comfort. En met de anti slip zooltjes van tegenwoordig hoef je het voor de veiligheid ook niet meer te laten. Uiteraard is een babyschoentje vooral buiten soms noodzakelijk. Echter, binnen, in de kinderwagen of het kinderdagverblijf is er met het huidige aanbod aan slofjes eigenlijk geen excuus meer om ze niet aan te doen bij je baby.
Warme, trendy én stevige babyslofjes
Niet iedereen heeft een creatieve oma die babyslofjes voor haar kleinkinderen breidt. Gelukkig is het aanbod van slofjes enorm, in allerlei soorten, maten en kleuren. Zo heb je leren slofjes die zorgen voor goede isolatie en wat langer meegaan dan bijvoorbeeld slofjes van wol of katoen.
Veel babyslofjes hebben tegenwoordig ook een anti slip zool voor meer grip bij de eerste stapjes. Daarnaast zijn er natuurlijk eindeloos variaties op het gebied van kleur, patroon en ontwerp. Voor meisjes of jongens, voor speciale gelegenheden of afgestemd op de verschillende jaargetijden.
De perfecte babyslofjes voor in de herfst
In de herfst kan het soms kil worden in huis. Nog net te vroeg om de verwarming al voluit aan te zetten. Dan bieden babyslofjes met goede isolatie, voldoende bewegingsvrijheid én een trendy uitstraling de uitkomst.
Met babyslofjes kunnen de voetjes van je baby zich dus optimaal ontwikkelen. Daarnaast zijn ze lekker warm, comfortabel en voor ieder jaargetijde weer leuke en trendy slofjes te vinden.
Welke spelletjes kan je met je baby spelen?
Baby’s houden van spelen en dus is het belangrijk om voldoende tijd met je baby door te brengen. Maar wat zijn de beste spelletjes?
Zodra je je kindje eindelijk in je armen mag houden, wil je waarschijnlijk ook niets liever dan met hem spelen. Want is er nou leuker om samen met je baby te spelen? Dat kan al vanaf de geboorte. Al speel je dan nog niet echt met speelgoed, maar vooral met je stem en door lichamelijk contact te maken met je baby. Zeker in het begin is het nog even zoeken naar wat je baby wel en niet leuk vindt. In dit artikel geven we je aantal tips en vertellen we gelijk hoe een spelletje kan bijdragen aan de ontwikkeling van je baby.
Eerste jaar belangrijk voor de ontwikkeling van je baby
Je baby ontwikkelt in je buik al alle zintuigen, maar pas in het eerste jaar komen deze echt tot bloei. En daar kan jij als mama of papa je kindje zeker bij helpen! In zijn eerste jaar ontdekt hij nieuwe geuren, kleuren, geluiden en smaken. Door actief met je baby te spelen en door zijn omgeving interessant te maken, stimuleer je echt zijn ontwikkeling. En het mooie is, is dat je daar de eerste maanden niet eens speelgoed voor nodig hebt. Jouw gezicht en stem zijn al meer dan voldoende. Pas later kan je je baby bijvoorbeeld een rammelaar of speelkleed geven, zodat hij ook zelf op ontdekkingstocht kan gaan.
Spelletjes voor de eerste drie maanden
In die eerste drie maanden is jouw gezicht zijn belangrijkste speelgoed. Je baby kan nog niet goed zien van dichtbij dus zorg dat je op zo’n 25 centimeter van zijn gezichtje blijft. Zo kan hij je herkennen en heeft hij ook in de gaten dat je met hem aan het spelen bent. Praat zachtjes tegen hem. Vertel bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan wat hij allemaal heeft meegemaakt die dag. Of speel eens ‘klap eens in je handjes’ waarbij je de handjes en voetjes van baby beweegt. Dat vinden ze altijd erg leuk om te doen! Een bewegende mobiel boven de box is ook altijd een groot succes, net als een muziekdoosje bij het bedje. Door de rustgevende muziek valt je baby heerlijk in slaap.
Vanaf een maand of drie kan je met felgekleurde speeltjes gaan spelen, zoals een zachte rammelaar. Een rammelaar of ander knuffeltje stimuleert de ogen en oren en ze leren om iets vast te pakken. Zodra ze dat zelf kunnen, reken er dan maar op dat ze het speeltje ook in de mond gaan stoppen!
Spelen van maand 4 tot en met 6
Ook in deze maanden blijft lichamelijk contact het allerbelangrijkste voor je baby. Speel met zijn handjes en voetjes en gebruik daar ook een knuffeltje of ander speeltje voor. Het liefst felgekleurd, want kindjes zijn dol op felle kleurtjes! In deze periode wordt je baby zich steeds meer bewust van zijn eigen lichaam en wat hij eigenlijk allemaal wel niet kan met zijn handjes en voetjes. Door met hem te spelen zorg je ervoor dat hij sneller bewust dingen kan vastpakken. En blijven praten. Je zal zien dat hij nu langzaam maar zeker ook een reactie gaat geven.
Actief spelen met je baby
Vanaf een half jaar is de tijd aangebroken om echt actief met je baby te gaan spelen! Kiekeboe vinden ze geweldig! Is je baby helemaal enthousiast van dit spelletje? Blijf het dan een aantal achter elkaar herhalen. Gekke bekken trekken, verschillende geluidjes maken, bewegingen na-apen. Dat soort spelletjes brengen je baby zeker weten aan het lachen! Speel ook eens ‘hop-paardje-hop’. Doe samen de bewegingen zodat je echt samen aan het spelen bent. En als je vaak hetzelfde liedje zingt, dan gaat hij de melodie en woorden herkennen.
Blijf met je baby spelen
Door veel tegen hem te praten en te babbelen, gaat hij vanzelf woorden en klanken herkennen. Het hoeven niet altijd hoogstaande educatieve spelletjes te zijn om de ontwikkeling van je baby te stimuleren. In tegendeel zelfs! De meeste simpele spelletjes zijn over het algemeen al goed. Koop liever wat stimulerend speelgoed met een geluidje, rammeltje of verschillende materialen en ga daarmee spelen. Dat vindt je baby al hartstikke leuk!
Voorbereid op vakantie, wat neem je mee?
Wat neem je mee op vakantie? Lees hier waar je aan moet denken voor je baby en kleine kinderen om mee te nemen!
Het is weer zomervakantie! Massaal trekken we erop uit om even te genieten van wat tijd met het gezin. Door het mooie weer van de laatste weken, is de vakantie in de eigen land weer erg in trek. Toch vertrekken de meeste vakantiegangers nog altijd naar het buitenland. Met als favorieten Duitsland, Frankrijk en Spanje.
Op vakantie gaan is altijd een hele onderneming. Zeker als je nog kleine kinderen hebt. Dan zijn een goede voorbereiding, een handige checklist en wat praktische tips essentieel om met een gerust hart met je kinderen op vakantie te gaan.
Een goede voorbereiding voor de vakantie
Met een goede voorbereiding kan je vakantiestress voorkomen. Als je tenminste ook nog kalm blijft, zodra iets anders loopt dan je vooraf had verwacht. Het begint met de keuze van het vakantieland. Is je kind snel van slag wanneer hij of zij in een andere omgeving is? Houd dan zoveel mogelijk het standaard dagritme aan en kies niet voor een avontuurlijke reis in een ver land.
Heb je je vakantiebestemming gekozen? Mooi! Dan is het tijd om op onderzoek uit te gaan. Je weet pas wat je in je koffer moet stoppen, als je weet wat voor weer het daar is. Koelt het snel af ’s avonds, is er kans op regen of is het juist alleen maar 30 graden. En bekijk gelijk wat voor faciliteiten je accommodatie biedt. Vervolgens kan een checklist je houvast bieden. Ik ga op vakantie met kinderen en ik neem mee…
Wij Nederlanders hebben altijd de neiging om álles mee te nemen. Dat is helemaal niet nodig! Je kan op je vakantiebestemming ook echt nog wel wat kopen, mocht je onverhoopt iets vergeten zijn. Voor je kinderen is het echter wel handig als je in ieder geval onderstaande dingen hebt ingepakt.
Wat moet je meenemen voor in het vliegtuig of de auto?
Laptop, tablet, kleurboek met potloden, boekjes. In ieder geval spulletjes om je kinderen bezig te houden tijdens de reis. Ook leuk is, is om op vaste tijden een klein cadeautje te geven.
Iets te eten, zoals een rijstwafel of koekje. Drinken mag je in het vliegtuig niet meenemen, maar kan je wel kopen.
Voor baby’s mag je wel babyvoeding meenemen of de vliegtuigmaatschappij biedt dat aan voor kinderen onder de 2 jaar. Check dat even voor je vertrekt.
De favoriete knuffel mag natuurlijk nooit ontbreken!
Meenemen op vakantie: kleding
Zorg voor verschillende setjes die je onderling kan combineren (zowel boven- als onderkleding), badkleding, een zonnehoedje om het hoofdje te beschermen tegen de felle zon, verschillende schoentjes, zoals slippers, slofjes, maar ook waterschoentjes.
Veiligheid op vakantie
Een goede zonbescherming met minimaal factor 20, een polsbandje waarop je je mobiele telefoonnummer kan schrijven, zodat je kindje altijd naar je terugkomt, wanneer je hem of haar onverhoopt kwijtraakt, hydrofieldoeken kan je overal voor gebruiken én zijn ook nog eens klein op te vouwen en als laatste een aparte toilettas voor je kinderen met o.a. paracetamol voor kinderen, een thermometer, zetpillen, pleisters, neusspray en een desinfectiemiddel.