Kleine kinderen knoeien veel en dat is helemaal niet erg. Maar hoe kun je het gemakkelijk afleren?
Kan jouw kind al eten zonder te knoeien? Niet? Geeft niets, dat komt vanzelf goed. Laat je baby of kindje maar heerlijk ontdekken wat hij allemaal op z’n bordje heeft liggen. Lekker laten spelen en dus ook knoeien met eten! Wist je dat het lijkt alsof je kindje alleen maar het spelen is met zijn eten, maar dat hij eigenlijk op ontdekkingstocht is? Welke structuur heeft komkommer, hoe smaakt een aardappel en waarom is pudding zo vloeibaar?
Lekker knoeien met eten
Uit onderzoek is zelfs gebleken dat knoeien goed is voor je kindje. Wie had dat ooit gedacht! In Amerika hebben ze een onderzoek gedaan met kinderen die mochten spelen en knoeien met hun eten en kinderen die netjes moesten eten. En wat blijkt? De knoeiende kinderen konden eerder benoemen wat ze aan het eten waren dan de netjes etende kinderen. Deze kindjes konden veel beter de namen van het eten onthouden.
Wat zeker ook helpt, is om tijdens het eten te benoemen wat je kindje aan het eten is. “Dat is een lekkere aardappel” of “Heb je die sperzieboon al geproefd?”. En als hij dan ook nog mag spelen en knoeien met z’n eten, dan leert hij snel verbanden te leggen tussen wat mama vertelt en wat er op zijn bord ligt. Dus laat hem lekker z’n gang gaan. Een zeiltje onder de kinderstoel, een doekje over de tafel en de stoel en het is weer opgeruimd toch?
Tips om kinderen netjes te leren eten
Toch komt er een moment dat je je kindje ook netjes wilt leren eten. Na het eten met de handjes, is het de beurt aan de lepel en weer wat later komt de vork tevoorschijn. Maar hoe doen je dat? We geven hier een aantal handige tips om je kindje netjes te leren eten.
1. Zorg voor een rustige, vrolijke omgeving
Zorg ervoor dat jullie samen rustig kunnen eten. Zet de tv uit, neem de tijd, maar ook weer niet te lang. Is je kindje net één jaar dan heeft hij nog geen geduld om langer dan 10 minuten aan tafel te zitten. Dwing dat ook niet af.
Dek de tafel op een leuke manier. Is je kindje al wat ouder dan kan hij je daarbij helpen door dingen die niet kapot kunnen op tafel te laten zetten. En houd het gezellig aan tafel. Vermijd spanningen en discussies.
2. Geef zelf het goede voorbeeld
Kinderen kijken toch naar papa en mama voordat ze wat doen, dus ook met het eten. Eet daarom zelf ook gevarieerd, probeer ook eens nieuwe dingen uit en eet met je bestek. Klinkt heel simpel maar wel een tip om te onthouden.
3. Geef complimentjes aan je baby of kind
Heb jij vroeger ook geleerd dat je altijd je bord moest leeg eten? Maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig! Jij schept eten op voor je kindje, maar als ze nog zo jong zijn, kan je niet inschatten hoeveel honger ze hebben. De ene dag eten ze nou eenmaal meer dan de andere. Voer dan ook geen eindeloze discussies, maar geef juist een complimentje dat ze iets geproefd hebben. Al heb je natuurlijk wel kindjes die 5 minuten na het eten om een snoepje gaan vragen. Wees dan wel vasthoudend door te zeggen dat ze moeten wachten tot het volgende eetmoment.
Knoeiend leren eten
Daar komt het eigenlijk wel op neer. Wanneer je je kindje lekker zelf zijn eten laat ontdekken, dan komt dat netjes leren eten vanzelf wel goed én het is ook nog goed voor de ontwikkeling. Je merkt snel genoeg wanneer hij toe is aan de volgende stap. En tot die tijd: snoetepoetsers in de aanslag en lekker laten knoeien met eten!