Welke spelletjes kan je met je baby spelen?

Welke spelletjes kan je met je baby spelen?

Baby’s houden van spelen en dus is het belangrijk om voldoende tijd met je baby door te brengen. Maar wat zijn de beste spelletjes?

Zodra je je kindje eindelijk in je armen mag houden, wil je waarschijnlijk ook niets liever dan met hem spelen. Want is er nou leuker om samen met je baby te spelen? Dat kan al vanaf de geboorte. Al speel je dan nog niet echt met speelgoed, maar vooral met je stem en door lichamelijk contact te maken met je baby. Zeker in het begin is het nog even zoeken naar wat je baby wel en niet leuk vindt. In dit artikel geven we je aantal tips en vertellen we gelijk hoe een spelletje kan bijdragen aan de ontwikkeling van je baby.

Eerste jaar belangrijk voor de ontwikkeling van je baby

Je baby ontwikkelt in je buik al alle zintuigen, maar pas in het eerste jaar komen deze echt tot bloei. En daar kan jij als mama of papa je kindje zeker bij helpen! In zijn eerste jaar ontdekt hij nieuwe geuren, kleuren, geluiden en smaken. Door actief met je baby te spelen en door zijn omgeving interessant te maken, stimuleer je echt zijn ontwikkeling. En het mooie is, is dat je daar de eerste maanden niet eens speelgoed voor nodig hebt. Jouw gezicht en stem zijn al meer dan voldoende. Pas later kan je je baby bijvoorbeeld een rammelaar of speelkleed geven, zodat hij ook zelf op ontdekkingstocht kan gaan.

Spelletjes voor de eerste drie maanden

In die eerste drie maanden is jouw gezicht zijn belangrijkste speelgoed. Je baby kan nog niet goed zien van dichtbij dus zorg dat je op zo’n 25 centimeter van zijn gezichtje blijft. Zo kan hij je herkennen en heeft hij ook in de gaten dat je met hem aan het spelen bent. Praat zachtjes tegen hem. Vertel bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan wat hij allemaal heeft meegemaakt die dag. Of speel eens ‘klap eens in je handjes’ waarbij je de handjes en voetjes van baby beweegt. Dat vinden ze altijd erg leuk om te doen! Een bewegende mobiel boven de box is ook altijd een groot succes, net als een muziekdoosje bij het bedje. Door de rustgevende muziek valt je baby heerlijk in slaap.

Vanaf een maand of drie kan je met felgekleurde speeltjes gaan spelen, zoals een zachte rammelaar. Een rammelaar of ander knuffeltje stimuleert de ogen en oren en ze leren om iets vast te pakken. Zodra ze dat zelf kunnen, reken er dan maar op dat ze het speeltje ook in de mond gaan stoppen!

Spelen van maand 4 tot en met 6

Ook in deze maanden blijft lichamelijk contact het allerbelangrijkste voor je baby. Speel met zijn handjes en voetjes en gebruik daar ook een knuffeltje of ander speeltje voor. Het liefst felgekleurd, want kindjes zijn dol op felle kleurtjes! In deze periode wordt je baby zich steeds meer bewust van zijn eigen lichaam en wat hij eigenlijk allemaal wel niet kan met zijn handjes en voetjes. Door met hem te spelen zorg je ervoor dat hij sneller bewust dingen kan vastpakken. En blijven praten. Je zal zien dat hij nu langzaam maar zeker ook een reactie gaat geven.

Actief spelen met je baby

Vanaf een half jaar is de tijd aangebroken om echt actief met je baby te gaan spelen! Kiekeboe vinden ze geweldig! Is je baby helemaal enthousiast van dit spelletje? Blijf het dan een aantal achter elkaar herhalen. Gekke bekken trekken, verschillende geluidjes maken, bewegingen na-apen. Dat soort spelletjes brengen je baby zeker weten aan het lachen! Speel ook eens ‘hop-paardje-hop’. Doe samen de bewegingen zodat je echt samen aan het spelen bent. En als je vaak hetzelfde liedje zingt, dan gaat hij de melodie en woorden herkennen.

Blijf met je baby spelen

Door veel tegen hem te praten en te babbelen, gaat hij vanzelf woorden en klanken herkennen. Het hoeven niet altijd hoogstaande educatieve spelletjes te zijn om de ontwikkeling van je baby te stimuleren. In tegendeel zelfs! De meeste simpele spelletjes zijn over het algemeen al goed. Koop liever wat stimulerend speelgoed met een geluidje, rammeltje of verschillende materialen en ga daarmee spelen. Dat vindt je baby al hartstikke leuk!

SUBHEADING

Blog posts